Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Τα δύο σενάρια τρόμου της MSCI: Πώς μια τραπεζική κρίση θα οδηγήσει σε χρεοκοπίες χωρών και κραχ -25% στις μετοχές;


Τα 2 σενάρια τρόμου της MSCI σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης
Οι αγορές φοβούνται ότι μια ήττα των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που προτείνονται στο ιταλικό δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου του 2016 θα οδηγήσει σε παραίτηση την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Matteo Renzi, ο οποίος έχει υποσχεθεί να παραιτηθεί εάν αποτύχει αναφέρει η Morgan Stanley Capital International MSCI.
Οι μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο να επιτρέψουν στις ιταλικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τα προγράμματά τους.
Ένα αποτυχημένο δημοψήφισμα και μια νίκη του ΟΧΙ θα μπορούσε να παράγει πολιτική αστάθεια, η οποία θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες για την ανακεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών, παρεμποδίζοντας την ικανότητα της κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει την οικονομία μακροπρόθεσμα αυξάνοντας τον κίνδυνο σε όλη την Ευρώπη, που μαστίζεται από τραπεζική κρίση.
Χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες προσομοίωσης των μοντέλων της MSCI, έχουν αξιολογηθεί δύο σενάρια που θα μπορούσαν να προκύψουν μετά από ένα τέτοιο αποτέλεσμα, για να βοηθήσουν τους επενδυτές να ποσοτικοποιήσουν τις πιθανές επιπτώσεις για τα χαρτοφυλάκια τους.

Σενάριο 1: Ιταλική τραπεζική κρίση με μέτριες δευτερογενείς επιδράσεις

Οι αγορές φοβούνται ότι η απόρριψη των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία θα ματαιώσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εξασφαλίσει ένα σχέδιο διάσωσης για τις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες επιβαρύνονται από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Θα μπορούσαν να υπάρξουν μαζικές χρεοκοπίες, προκαλώντας μια σοβαρή οικονομική ύφεση στη Ιταλία.
Η κρίση εξαπλώνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, με σοβαρή επίδραση στις χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης.
Ωστόσο οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κατορθώσουν να περιορίσουν την περαιτέρω αστάθεια.
Οι μετοχές στην Ιταλία έχουν χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας τους.
Η κρίση ωθεί την Ιταλία και τις χώρες στην περιφέρεια της Ευρώπης πιο κοντά στην χρεοκοπία, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας διπλασιάζονται με τάσεις περαιτέρω αύξησης.

Οι επιπτώσεις στα χαρτοφυλάκια:

Οι μετοχές και τα κρατικά ομόλογα των αγορών στην περιφέρεια της Ευρώπης θα μπορούσε να μειωθεί κατά -22,4%, ενώ οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 8%, αντανακλώντας την αβεβαιότητα σχετικά με την ανάπτυξη.
Τα κρατικά ομόλογα στην περιφέρεια της Ευρώπης θα ξεπερνούσαν το 8% υπό τον φόβο των χρεοκοπιών.
Οι κυκλικές μετοχές θα μπορούσαν να χάσουν - 9,2%.
Οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης θα μπορούσαν επίσης να χάσουν -13,7%.
Τα χαρτοφυλάκια σταθερού εισοδήματος με μεγαλύτερη διάρκεια που δεν σχετίζονται με την περιφερειακή Ευρώπη θα μπορούσαν να σημειώσουν πτώση περίπου 2%.
Ένα διαφοροποιημένο παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο multi-asset-class θα μπορούσε να χάσει όσο το 5,2% της αξίας του.
Παρά την κλίση του προς την παγκόσμια ομόλογα, ένα χαρτοφυλάκιο κινδύνου ισοτιμίας θα μπορούσε να υποστεί απώλειες -4,8%.





Σενάριο 2: Μια ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση που οδηγεί τους επενδυτές να αμφισβητήσουν το μέλλον του ευρώ και της ΕΕ

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι τράπεζες επιδεινώνονται από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και θα απαιτήσουν έναν συνδυασμό διασώσεων και bail-ins, όπου οι ομολογιούχοι θα υποστούν ζημίες.
Σε αυτό το σενάριο οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της ΕΚΤ και των ηγετών της ευρωζώνης να τερματίσουν την κρίση, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τα μέλη της νομισματικής ένωσης να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους ως προς το δημόσιο χρέος κατά τα πρότυπα της Ελλάδος.
Η τραπεζική κρίση γίνεται συστηματική και εξαπλώνεται ευρέως, με μεγάλη αρνητική επίδραση καθώς είναι εύθραυστο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Οι προοπτικές για μια σοβαρή ύφεση και αύξηση της πολιτικής αστάθειας εντείνουν τις ανησυχίες σχετικά με το μέλλον τόσο της ΕΕ όσο και του ευρώ.
Ο δείκτης VIX σημειώνει άλματα κατά 70%, αντανακλώντας τη σημαντική άνοδο του κινδύνου.
Οι αγορές μετοχών πέφτουν 12,6% στις αναπτυγμένες αγορές.
Οι οικονομίες της Ευρώπη χάνουν σχεδόν το 30% της αξίας τους. Καθώς οι αγορές αντιλαμβάνονται μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοκοπίας, οι αποδόσεις των ομολόγων του δημοσίου αυξάνονται σε όλες τις διάρκειες και σε όλη την Ευρώπη εκτός από τη Γερμανία.
Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ιταλίας αυξάνονται έως 310 μονάδες βάσης στα βραχυπρόθεσμα ομόλογα.

Επιπτώσεις στα χαρτοφυλάκια:

Οι μετοχές και τα ομόλογα των αγορών στην περιφέρεια της Ευρώπης θα μπορούσαν να χάσουν το 25,6% της αξίας τους, ενώ οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 13%, αντανακλώντας την αβεβαιότητα σχετικά με την ανάπτυξη.
Τα κρατικά ομόλογα στην περιφέρεια της Ευρώπης στο 12,4% λόγω των φόβων χρεοκοπίας.
Οι κυκλικές μετοχές θα μπορούσαν να χάσουν – 14,4%.
Οι εταιρίες μικρής κεφαλαιοποίησης θα μπορούσαν να χάσουν έως 22,9% της αξίας τους.
Ένα παγκόσμια διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο σταθερού εισοδήματος θα μπορούσε να εμφανίσει απώλειες της τάξης του 3%.



Πηγή: www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου