Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Berenberg: Στο 55% οι ευρωσκεπτικιστές στην Ιταλία στο 23% στην Ελλάδα και οι περισσότεροι αριστεροί κατά του ευρώ





Μάλιστα το ποσοστό των αριστερών ευρωσκεπτικιστών στην Ελλάδα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά την Ιταλία.


Στην Ιταλία καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό ευρωσκεπτικιστών φθάνοντας στο 55% αναφέρει σε έκθεση της η Γερμανική τράπεζα Berenberg.

Από το στοιχείο αυτό δικαιολογείται γιατί το ΟΧΙ κυριαρχεί στο δημοψήφισμα στην Ιταλία το οποίο αντί να είναι ενάντια στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και στο Italicum τον νέο εκλογικό νόμο στην Ιταλία αποτελεί ψήφο αποδοκιμασίας ή επιδοκιμασίας το ευρώ.

Στην Ιταλία το Κίνημα 5 Αστέρων έχει αποκτήσει ισχυρή δυναμική αλλά τόσο ο αριστερός όσο και ο κεντροδεξιός ευρωσκεπτικισμός είναι σημαντικά αυξημένος….

Στην ανάλυση της Berenberg προκύπτει ότι στην Αυστρία το 34% των δεξιών είναι ευρωσκεπτικιστές και το 28% των Γάλλων.

Πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στην Ελλάδα ο ευρωσκεπτικισμός φθάνει το 23% και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο αριστερός ευρωσκεπτικισμός ξεπερνάει το 15%.

Μάλιστα το ποσοστό των αριστερών ευρωσκεπτικιστών στην Ελλάδα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά την Ιταλία.










Η Ιταλία θα βρεθεί στο επίκεντρο στις 4 Δεκεμβρίου του 2016 λόγω του κρίσιμου δημοψηφίσματος.

Το δημοψήφισμα αυτό θα κρίνει και το μέλλον του εκλογικού νόμου (τον λεγόμενο Italicum), που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2016.

Ο Italicum σχεδιάστηκε και πέρασε, με σκοπό την αναμενόμενη συνταγματική αλλαγή.

Αλλάζει τον εκλογικό νόμο για την κάτω βουλή από ένα αναλογικό σύστημα σε ένα «ο νικητής τα παίρνει όλα» σύστημα παρέχοντας ένα μεγάλο αριθμό των εδρών μπόνους (340 έδρες από 630) για το κόμμα που κερδίσει τουλάχιστον το 40% των ψήφων ή το κόμμα που κερδίσει στο δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.

Η συνταγματικότητα του Italicum έχει προσβληθεί στο δικαστήριο, και είναι πιθανό να αλλάξει, διότι είναι πολύ επικίνδυνο σε ένα πολυκομματικό σύστημα να κυριαρχήσει ένα κόμμα.

Η ισχυροποίηση του Κινήματος Πέντε Αστέρων μπορεί να το οδηγήσει στην εξουσία ή ακόμη να τεθεί θέμα εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ, ωστόσο αυτές οι εξελίξεις, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι απίθανο να συντελεστούν.

Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η πολιτική αστάθεια, αλλά η οικονομική σταθερότητα όταν οι τράπεζες στην Ιταλία βρίσκονται σε κρίση.

Τράπεζες όπως η Monte Dei Paschi είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου