Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Issing: Ωρολογιακή βόμβα η Ευρωζώνη, αργά ή γρήγορα θα εκραγεί - Σε κατήφορο η ΕΚΤ!







Προειδοποίησε, δε, πως «μια έξοδος από την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη, καθώς οι συνέπειες δυνητικά θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές»
Η Ευρωζώνη είναι σαν μια ωρολογιακή βόμβα που αργά ή γρήγορα θα εκραγεί, προειδοποίησε ο Otmar Issing, πρώην μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ και οικονομολόγος, γνωστός ως ένας από τους αρχιτέκτονες του ευρώ.
«Μια μέρα, αυτό το φτιαγμένο από τραπουλόχαρτα σπίτι θα καταρρεύσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Issing, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο επιστημονικό περιοδικό Central Banking και αναμεταδόθηκε τις τελευταίες ημέρες από πολλά ξένα δίκτυα.
Ρεαλιστικά μιλώντας, είπε ο οικονομολόγος, «πρόκειται για μια περίπτωση που θα τα “κουτσοκαταφέρνει”, θα βγαίνει από τη μία κρίση και θα βυθίζεται κατευθείαν σε μια άλλη.
Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς για πόσο αυτό θα διαρκέσει, αλλά σίγουρα δε μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον».
Σύμφωνα με τον Issing, η ΕΚΤ βρίσκεται σε έναν «κατήφορο», ενώ έκανε ένα «θανάσιμο λάθος», όταν συμφώνησε να διασώσει χρεοκοπημένες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία
«Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει λίγο ως πολύ αποτύχει», σημείωσε, ενώ επισήμανε πως η ΕΚΤ παρεμβαίνει στην αγορά, που πλέον έχει χάσει κάθε βαθμό πειθαρχίας.
«Έτσι, δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός ελέγχου από τις αγορές ή την πολιτική», είπε ο Issing, προσθέτοντας πως «όλα αυτά τα στοιχεία μπορούν να φέρουν την καταστροφή της νομισματικής ένωσης».
Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ επέκρινε επίσης την Ευρωζώνη για την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, και την αγορά άνω του 1 δισ. ευρώ ομολόγων σε «τεχνητά χαμηλές» ή αρνητικές αποδόσεις.
Προειδοποίησε, δε, πως «μια έξοδος από την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη, καθώς οι συνέπειες δυνητικά θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές».
Συνεχίζοντας εκτίμησε πως «η πτώση της ποιότητας των επιλέξιμων εξασφαλίσεων είναι ένα σοβαρό πρόβλημα.
Ο Issing είναι γνωστός για την κριτική που άσκησε στην ελληνική διάσωση το 2010, λέγοντας ότι ήταν περισσότερο μια διάσωση για τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες που χρηματοδοτούσαν την Αθήνα.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει αποκλειστεί από την Ευρωζώνη ως ένα μάθημα για τα άλλα κράτη-μέλη.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η Αθήνα θα μπορούσε να βοηθηθεί πραγματικά μόνο αν επέστρεφε στη δραχμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου