Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

ΔΝΤ: Σε επίπεδο-ρεκόρ 225% του παγκόσμιου ΑΕΠ ανήλθε επικίνδυνα το παγκόσμιο χρέος!

     


Οι αδύναμες μακρο-οικονομικές συνθήκες ασκούν σημαντική αρνητική επίδραση στους κρατικούς προϋπολογισμούς, καθώς ευθύνονται για περίπου το 50% της αύξησης του δημοσίου χρέους από την εκδήλωση της παγκόσμιας χρηματο-οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα


Σε ιστορικό επίπεδο-ρεκόρ 225% του παγκόσμιου ΑΕΠ έχει διαμορφωθεί το παγκόσμιο χρέος του μη χρηματο-οικονομικού τομέα - που συνίσταται από το χρέος γενικής κυβέρνησης, νοικοκυριών και μη χρηματο-οικονομικών εταιρειών - εκ του οποίου τα δύο τρίτα ή 100 τρισ. δολάρια ΗΠΑ χρέους συνιστά δανειακές υποχρεώσεις του ιδιωτικού τομέα, που συνοδεύονται από μεγάλους κινδύνους όταν ανέλθουν σε υπερβολικό επίπεδο.

Αυτό προειδοποιεί η νέα «Δημοσιονομική Έκθεση» (Fiscal Report) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016, σύμφωνα με την οποία δεν βρίσκονται όλες οι χώρες του κόσμου στην ίδια φάση του κύκλου χρέους, ούτε αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους.

Το ΔΝΤ εκφράζει την ανησυχία του, ότι η επίλυση του ζητήματος της μεγάλης υπερχρέωσης του ιδιωτικού τομέα (private debt overhang) δεν θα είναι εύκολη στο τρέχον περιβάλλον χαμηλής ονομαστικής ανάπτυξης διεθνώς.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, το ιδιωτικό χρέος είναι υψηλό όχι μόνον σε ανεπτυγμένες, αλλά και σε ορισμένες συστημικά σημαντικές αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς.

Αν και σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες λαμβάνονται αξιόλογες πρωτοβουλίες μείωσης της υπερχρέωσης των νοικοκυριών - που αποτελούν σημαντική πηγή του προβλήματος - τα χαμηλά επιτόκια και η υπερπροσφορά χρήματος έχουν οδηγήσει σε οξεία άνοδο των δανείων του μη χρηματο-οικονομικού επιχειρηματικού τομέα.

Η μείωση της υπερχρέωσης του ιδιωτικού τομέα φαίνεται να «σκαλώνει» μεταξύ άλλων στην «ημιτελή επιδιόρθωση των τραπεζικών ισολογισμών», η οποία εμποδίζει την αποτελεσματική ροή πιστώσεων, οδηγώντας σε βραδεία ανάπτυξη.

Οι αδύναμες μακρο-οικονομικές συνθήκες ασκούν σημαντική αρνητική επίδραση στους κρατικούς προϋπολογισμούς, καθώς ευθύνονται για περίπου το 50% της αύξησης του δημοσίου χρέους από την εκδήλωση της παγκόσμιας χρηματο-οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα.

Το ΔΝΤ επικαλείται εμπειρικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι χρηματο-οικονομικές κρίσεις συνδέονται με διεύρυνση σε υπερβολικό επίπεδο των δεικτών ιδιωτικού χρέους τόσο στις ανεπτυγμένες, όσο και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, υπενθυμίζοντας ότι το υψηλό δημόσιο χρέος ενέχει υψηλούς κινδύνους.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το ΔΝΤ στην περίπτωση στην οποία μία χώρα εισέρχεται σε μια χρηματο-οικονομική κρίση σε ασθενή δημοσιονομική κατάσταση, κάτι που διογκώνει το βάθος και τη διάρκεια της επικείμενης ύφεσής της, λόγω απουσίας δημοσιονομικών «αποσβεστήρων» πριν την κρίση, που θα επέτρεπαν την ανάληψη δημοσιονομικών πρωτοβουλιών περιορισμού της ύφεσης.

Για το ΔΝΤ, η οδός προς την ισχυρή ανάπτυξη για τις χώρες που έχουν «βουλιάξει» σε υπερχρέωση είναι η αποφασιστική και έγκαιρη ανάληψη δράσης επιδιόρθωσης των τραπεζικών ισολογισμών, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

Η δημοσιονομική πολιτική από μόνη της δεν αρκεί για τη δημιουργία συνθηκών δυναμικής ανάπτυξης, κάτι που απαιτεί χαλαρές νομισματικές συνθήκες ιδιαίτερα στις χώρες στις οποίες ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλότερος του στόχου.




ΠΗΓΗ www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου