Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Στον ορίζοντα έρχεται χάος – Γιατί όλοι ανησυχούν για κραχ στις μετοχές – Ιστορικές οι ζημίες hedge funds και Ταμείων








Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα ιδανικά ένα παράταιρο και παράξενο φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη που προκαλεί όχι μόνο απορία αλλά βαθύτατο προβληματισμό.


Όλες οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη – πλην της FED που πρόσφατα το ολοκλήρωσε – υλοποιούν προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και μέχρι τώρα έχουν αγοράσει 5 τρισεκ. δολάρια assets.

H FED αλλάζει στρατηγική και από την ποσοτική χαλάρωση βρίσκεται στην φάση της ποσοτικής σύσφιξης μέσω της αύξησης των επιτοκίων.

Ίσως στις 21 Σεπτεμβρίου του 2016 η FED αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% από 0,25% στο 0,50%.

Η κίνηση αυτή ίσως σηματοδοτήσει και την αρχή του τέλους της bull market που ειδικά στις ΗΠΑ ήταν η πιο μακράς διάρκειας στην ιστορία.

Προφανώς δεν συμφωνούν όλοι με αυτή την εκδοχή και θεωρούν ότι το ράλι στις αγορές όσο υπάρχουν προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης οι μετοχές και τα χρηματιστήρια θα συνεχίσουν να ανακάμπτουν.

Είναι αλήθεια ότι στην Wall Street σημειώνονται συνεχή ιστορικά υψηλά και στην Ευρώπη παρά την τραπεζική κρίση και την κόπωση σε Ιταλία και Ελλάδα, στις υπόλοιπες αγορές βρίσκονται ή πλησιάζουν τα ιστορικά υψηλά και σίγουρα βρίσκονται υψηλότερα από τα προ Brexit επίπεδα.

Και ενώ όλα φαίνονται ιδανικά στις αγορές, οι μετοχές κοντά στα ιστορικά υψηλά, οι επαναγορές μετοχών έχουν φθάσει διεθνώς τα 650 δισεκ. στα ομόλογα αυτό το τεχνητό κλίμα εφορίας έχει οδηγήσει 13,43 τρισεκ. ομόλογα κρατικά και εταιρικά σε αρνητικά επιτόκια και αποδόσεις.

Είναι πρώτη φορά που ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα περιβάλλον ιδανικό, οι μετοχές στα ύψη και το κόστος άντλησης κεφαλαίων για τα κράτη και τις εταιρίες στο μηδέν ή και σε αρνητικά επιτόκια.

Οι μετοχές στα ύψη και τα κράτη δεν πληρώνουν επιτόκια ή ορισμένες μεγάλες εταιρίες… όλα αυτά λόγω ποσοτικής χαλάρωσης.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα ιδανικά ένα παράταιρο και παράξενο φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη που προκαλεί όχι μόνο απορία αλλά βαθύτατο προβληματισμό.

Ποιο είναι αυτό το φαινόμενο;

1)Οι μεγαλύτεροι διαχειριστές στον κόσμο προειδοποιούν ότι έρχεται κραχ.

Soros, DoubleLine Capital, Rogers, Bank of America Merrill Lynch και Goldman Sachs.

2)Τα hedge funds είχαν εκροές 109 δισ. είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που σε διάστημα 7 μηνών Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2016 τα hedge funds έχασαν 109 δισεκ. κεφάλαια σε μια περίοδο ακραίας πλεονάζουσας ρευστότητας.

Οι αποδόσεις των περισσότερων hedge funds είναι χαμηλότερες από τους περισσότερους βασικούς δείκτες.

Περίπου το 41% αποκλείνει έως 2,5% από τις αποδόσεις των δεικτών αναφοράς.

Οι μέτοχοι και οι επενδυτές δεν είναι ικανοποιημένοι από την πορεία των αποδόσεων των hedge funds

Είναι μια λογική κίνηση για αυτούς προκειμένου να κυνηγήσουν αποδόσεις» αναφέρει η JP Morgan.

Παράλληλα, το κύμα των ομόλογων με αρνητικά επιτόκια έχει οδηγήσει τους επενδυτές να στραφούν σε πιο ριψοκίνδυνα asset, όπως για παράδειγμα τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια αναδυόμενων αγορών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές έχουν απορροφήσει μέρος του νέου χρήματος στον απόηχο του δημοψηφίσματος της Μ.Βρετανίας, καθώς της αναμονής για μια πιο ήπια νομισματική πολιτική από τη Federal Reserve.




3)Το μεγαλύτερο ασφαλιστικό Ταμείο στον κόσμο, το Ιαπωνικό Government Pension Investment Fund (GPIF) κατέγραψε τεράστιες ζημίες 52 δισ. δολαρίων ΗΠΑ (περίπου 46 δισ. ευρώ).

Το GPIF έχασε το 3,9% της αξίας του μέσα σε μόλις τρεις μήνες.

4)Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία όπου οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς δεν λειτουργούν καθώς έχουν περιθωριοποιηθεί λόγω ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο B. Gross εκ των κορυφαίων διαχειριστών στον κόσμο τόνισε ότι αυτό που κάνουν οι κεντρικές τράπεζες και η FED δεν ονομάζεται καπιταλισμός.




Υπάρχει και συνέχεια…..




5)Ασκείται δριμύτατη κριτική στην ΕΚΤ για την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που έχει υιοθετήσει.

Οι λόγοι είναι και μακροοικονομικοί και μικροοικονομικοί.

Η ΕΚΤ με τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων -0,40%, τα μηδενικά 0% επιτόκια παρέμβασης και την ποσοτική χαλάρωση φούσκωσε τις αποτιμήσεις των μετοχών, φούσκωσε εξωφρενικά τις τιμές των ομολόγων στέλνοντας τις αποδόσεις στο ναδίρ και 13,5 τρισεκ. δολάρια ομόλογα με αρνητικά επιτόκια διεθνώς.

Η ΕΚΤ είχε ένα σχέδιο με τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων -0,40% να αποθαρρύνει τις μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης με την πλεονάζουσα ρευστότητα να την παρκάρουν στο overnight αντί να την χρησιμοποιούν για επενδύσεις ή για δανεισμό.

Η ΕΚΤ με τα μηδενικά επιτόκια στο βασικό επιτόκιο παρέμβασης είχε ένα στόχο να μηδενίσει το κόστος χρήματος και οι τράπεζες με σχεδόν δωρεάν ρευστότητα να χρηματοδοτήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η ΕΚΤ με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης κρατικών και εταιρικών ομολόγων είχε ένα στόχο να αγοράζει ομόλογα δηλαδή χρέος, τα κράτη και οι εταιρίες να αυξάνουν την ρευστότητα τους και έτσι με το πλεόνασμα να στηρίξουν την οικονομία αναθερμαίνοντας της.

Μέσω της αναθέρμανσης θα αυξανόταν και ο πληθωρισμός και θα αντιμετωπιζόταν ο αποπληθωρισμός.

Κανείς από τους στόχους όμως δεν επιτεύχθηκε.

Το μόνο που συνέβη ήταν να επικρατεί μια εικονική εφορία στις αγορές, στις μετοχές και στα ομόλογα αλλά οι βασικοί στόχοι δεν επετεύχθησαν και δεν θα επιτευχθούν.




Γιατί αντιδρά η Γερμανία;




Η Γερμανία είναι η χώρα που υποστηρίζει την ορθολογιστική οικονομική σκέψη που θέλει μεταρρυθμίσεις, προγράμματα λιτότητας και οικονομικό νοικοκύρεμα ώστε μια οικονομία να πάρει εμπρός.

Η ΕΚΤ με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και τα αρνητικά επιτόκια ουσιαστικά προσπαθεί να δώσει λύσεις μέσω της νομισματικής πολιτικής υποκαθιστώντας και ενίοτε αντικαθιστώντας τις κυβερνήσεις.

Αντί στην Ευρώπη να προωθούνται οι μεταρρυθμίσεις, προωθούνται λύσεις νομισματικής πολιτικής αμφιβόλου αξιοπιστίας.

Η Γερμανία αντιδρά όμως και για άλλους λόγους.

Στην Γερμανία με την κρίση 2008 με 2015 εισέρευσαν περίπου 270 δισεκ. νέες καταθέσεις στις τράπεζες.

Η ρευστότητα των γερμανικών τραπεζών εκτινάχθηκε.

Την ίδια ώρα που πολλοί κατηγορούν την Deutsche bank ότι έχει τεράστια έκθεση σε παράγωγα με βάση την μόχλευση, λησμονούν ότι οι καταθέτες της Νοτίου Ευρώπης πάρκαραν τις καταθέσεις τους στις γερμανικές τράπεζες για ασφάλεια.

Την ρευστότητα αυτή η Deutsche bank – και όχι μόνο την χρησιμοποίησαν και για παράγωγα.

Με τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων της ΕΚΤ οι γερμανικές τράπεζες μηδενίζουν τα επιτόκια καταθέσεων και ορισμένες τα καθιστούν αρνητικά.

Έτσι οι καταθέτες αρχίζουν να φεύγουν αναζητώντας αποδόσεις σε αμοιβαία κεφάλαια ή άλλα assets.

Έτσι οι τράπεζες χάνουν καταθέσεις.

Η Γερμανία αντιδρά και για ένα βασικό τραπεζικό λόγο.

Οι τράπεζες που στηρίζουν τα έσοδα τους;

Οι τράπεζες έχουν έσοδα εκ τόκων (από δάνεια, ομόλογα και άλλες επενδύσεις).

Έχουν και έξοδα εκ τόκων (επιτόκια καταθέσεων και άλλα).

Τα έσοδα είναι περισσότερα από τα έξοδα και το αποτέλεσμα αυτών αποτελούν το NIM net interest margin τον πυρήνα της κερδοφορίας μιας τράπεζας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche bank τόνισε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους (συνολικά έσοδα εκ τόκων μείον έξοδα εκ τόκων= καθαρά έσοδα από τόκους) μειώθηκαν μεταξύ 2007 με 2016 περίπου 7%.

Αυτό το 7% είναι πολύ μεγάλο γιατί η σχέση εσόδων από τόκους με έξοδα από τόκους είναι οριακή.

Οι Γερμανοί ανησυχούν ότι η ΕΚΤ με την πολιτική της

1)Αδυνατίζει την στρατηγική μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη εξέλιξη βλαπτική μεσοπρόθεσμα

2)Πλήττονται τα έσοδα των τραπεζών

3)Υπάρχουν εκροές καταθέσεων.




Κατά την περίοδο της κρίσης η Γερμανία λειτούργησε ως επενδυτικό καταφύγιο πολλά κεφάλαια πήγαν Γερμανία.

Τώρα όπου η ΕΚΤ μέσω αυτής της στρεβλωμένης πολιτικής της πλήττει τα συμφέροντα της Γερμανίας μειώνονται οι καταθέσεις και τα καθαρά έσοδα από τόκους…οι γερμανοί αξιωματούχοι διαμαρτύρονται.

ΠΗΓΗ: bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου