Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Barclays προειδοποιεί: H επερχόμενη οικονομική καταιγίδα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί





Τα επίπεδα της χαλάρωσης είναι τέτοια ώστε, όπως η BofA σημείωσε πρόσφατα, οι κεντρικές τράπεζες έχουν μειώσει τα επιτόκια 666 φορές από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.
Η ικανότητα χάραξης πολιτικής για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης μειώνεται με ταχείς ρυθμούς και οι δύο βασικές κεντρικές τράπεζες FED και ΕΚΤ αλλά και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αναζητούν επιλογές για να ξεπεράσουν τα προβλήματα αναφέρει η Barclays.
Σε έκθεση της Barclays Global Economics Weekly με τίτλο "Diminishing policy power «μείωση της δύναμης της πολιτικής» υποστηρίζει ότι η ικανότητα των κεντρικών τραπεζών ή των κυβερνήσεων για να διορθώσουν τα πράγματα μέσα από τη δημοσιονομική ή νομισματική τόνωση όλο και εξαντλούνται.
Από την οικονομική κρίση, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει σε πρωτοφανή επίπεδα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, μειώνοντας τα επιτόκια και ξεκινώντας τεράστια πακέτα ποσοτικής χαλάρωσης για να προσπαθήσουν να διευκολύνουν τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη.
Τα επίπεδα της χαλάρωσης είναι τέτοια ώστε, όπως η Bank of America Merrill Lynch σημείωσε πρόσφατα, οι κεντρικές τράπεζες έχουν πλέον μειώσει τα επιτόκια 666 φορές από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.
Η τελευταία μείωση ήταν της Κεντρικής Τράπεζας της Βρετανίας από 0,50% σε 0,25%.
Όλη αυτή η πολιτική, οικονομική και νομισματική δράση δεν έχει αποδώσει όπως αναμενόταν.
Η ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο παραμένει υποτονική, με την ευρωζώνη - όπου τα επιτόκια είναι κάτω από το μηδέν και τα προγράμματα αγοράς ομολόγων είναι τεράστιας κλίμακας -.
Το πρόβλημα, υποστηρίζει η Barclays είναι ότι δεν υπάρχουν πολύ περισσότερα που μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα μπορούσε να κάνει για να δώσει ώθηση στην οικονομία.
Εν τω μεταξύ, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής φαίνεται να έχει φθάσει στα όριά της.
Από τις αρχές Ιουνίου του 2016, οι δράσεις των κεντρικών τραπεζών έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις αποδόσεις.
Σημειώθηκαν ισχυρές ροές προς ευρωπαϊκά ομόλογα καθώς οι επενδυτές αναγκάζονται να αναζητούν αποδόσεις υπό το βάρος της αμφισβήτησης των τραπεζικών assets.
Οι επενδυτές φοβούνται για τις τράπεζες την κερδοφορία τους.
Μάλιστα οι αρνητικές αποδόσεις στα ομόλογα και συνολικά στα επιτόκια αναμένεται να επιδράσουν θετικά στα περιθώρια κέρδους των τραπεζών.
Η ΕΚΤ έχει πρόσφατα αναγνωρίσει ότι τα αρνητικά επιτόκια δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και ότι δεν μπορούν περισσότερο να μειωθούν τα επιτόκια.
Η εναλλακτική λύση στην επεκτατική νομισματική πολιτική είναι η επιστροφή της ισχυρής δημοσιονομικής πολιτικής, με τη μορφή του αυξημένου δανεισμού και των επενδύσεων σε έργα υποδομής, όπως οι σιδηροδρομικές γραμμές, νοσοκομεία, τεχνολογία και σχολεία.
Μια άλλη εναλλακτική λύση, θα ήταν η ρήψη χρημάτων από το ελικόπτερο, όπου οι κυβερνήσεις δίνουν χρήματα απευθείας στους πολίτες, είχε κερδίσει έδαφος κατά το παρελθόν.
Αλλά και οι δύο μορφές δημοσιονομικών κινήτρων, κατά την Barclays είναι περιορισμένες, κυρίως λόγω των υψηλών επιπέδων του δημόσιου χρέους σε όλο τον κόσμο.
«Ενώ είναι αλήθεια ότι η χρηματοδότηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων έχει γίνει πολύ εύκολη λόγω της επιθετικής νομισματικής πολιτικής, οι δείκτες του δημόσιου χρέους παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο και συνεχίζουν να αυξάνονται, λόγω των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Κάποιας μορφή χρήματα από το ελικόπτερο θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεωρία, με τη δημιουργία εσόδων από ελλείμματα ή την παραγραφή των χρεών που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες Ωστόσο, οι ανησυχίες για τις απρόβλεπτες συνέπειες μπορεί να πλήξει την εμπιστοσύνη στο σύστημα και κατά συνέπεια στην αποτελεσματικότητα αυτών των ριζοσπαστικών πολιτικών.
Η Ιαπωνία π.χ. έχει μείνει μακριά από τέτοιες πολιτικές.



www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου