Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Mauldin Economics: Απειλείται με κατάρρευση η διεθνής οικονομία - Θα χυθεί αίμα...







Έρχεται μία τεράστια «αιματοβαμμένη» μάχη, καθώς οι κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών που αναζητούν εναγωνίως δολάρια θα βρεθούν να πολιορκούν τη Fed - Μόνη λύση κάποιο είδος συλλογικής υποτίμησης ή και διαγραφή χρέους
Ο επικεφαλής της εταιρείας επενδύσεων και αναλύσεων Mauldin Economics, John Mauldin, είπε ότι ο οικονομικός κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία σειρά αδύναμων κρίκων, οποιοσδήποτε από τους οποίους θα μπορούσε να σπάσει ανά πάσα στιγμή.
Οποτεδήποτε και αν συμβεί, οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ανταποκριθούν με τρόπους που δεν έχουμε δει ποτέ ξανά στο παρελθόν.
Προκειμένου να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση, θα πρέπει να σκεφτούμε το αδιανόητο.
Σε ομιλία του στο Συνέδριο Επενδυτικής Στρατηγικής της Mauldin Economics, o Mauldin περιέγραψε τους 5 αδύναμους κρίκους στην παγκόσμια οικονομική αλυσίδα.
* Η Ευρώπη είναι φορτωμένη με χρέος, πολιορκούμενη από τους πρόσφυγες και αδύναμη να συνεργαστεί για λύσεις.
* Ο κινέζος ηγέτης Xi Jinping βρίσκεται εγκλωβισμένος εν μέσω των οραμάτων για μεγαλείο και της πραγματικότητας της οικονομικής ανάπτυξης.
* Η Ιαπωνία θα συνεχίσει να «φουσκώνει» μετά μανίας, επειδή δεν έχει άλλες εναλλακτικές.
* Οι αναδυόμενες αγορές που έχτισαν ένα υπέρογκο χρέος σε δολάρια θα έχουν σοβαρά προβλήματα να το αποπληρώσουν
* Το χειρότερο όλων είναι ότι οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με το φάσμα των αρνητικών επιτοκίων και έναν κατακλυσμιαίο αποπληθωρισμό, τον οποίο οι κεντρικοί τραπεζίτες της δεν ξέρουν πως να τον σταματήσουν.
Το βασικό ερώτημα, σύμφωνα με τον Mauldin, είναι απλό:
Τι θα έκανε η Fed;
Ο ίδιος χαρακτήρισε το ιστορικό προβλέψεων της Fed τραγικό, λέγοντας ότι «είναι στατιστικά αδύνατο να είναι κανείς τόσο κακός».
Ο Mauldin πιστεύει ότι οι οικονομολόγοι της Fed λειτουργούν ως προς τη δουλειά τους σχεδόν με θρησκευτική ευλάβεια.
Προσπαθούν να τονώσουν την ανάπτυξη μέσω των επιτοκίων και της άφθονης ρευστότητας, επειδή αυτή είναι η βασική υπόθεσή τους.
Άλλες ιδέες ή η πιθανότητα ότι η ρευστότητα μπορεί να μην αποτελεί πανάκεια για τα πάντα ούτε καν περνούν από το μυαλό τους.
Που θα οδηγήσει όλο αυτό;
Ο Mauldin προβλέπει μία τεράστια «αιματοβαμμένη» μάχη, καθώς οι κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών που αναζητούν εναγωνίως δολάρια θα βρεθούν να πολιορκούν τη Fed.
Η μόνη πιθανή λύση θα είναι κάποιο είδος συλλογικής υποτίμησης ή ακόμη και διαγραφής χρέους.
Αυτό δεν ακούγεται και πολύ ευχάριστο, αλλά η εναλλακτική είναι ένας νομισματικός πόλεμος που θα κάνει το 1930 να μοιάζει με πικνίκ.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου