Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Στο επίπεδο ρεκόρ του 249% του ΑΕΠ έχει εκτιναχθεί το συνολικό χρέος της Κίνας!!





Το χρέος της Κίνας ήταν στο 148% του ΑΕΠ στα τέλη του 2007 και έχει φθάσει στο 249% του ΑΕΠ
Στα 163 τρισεκ. rmb ή 25 τρισεκ. δολάρια εκτινάχθηκε στο τέλος Μαρτίου του 2016, ο συνολικός δανεισμός της Κίνας συμπεριλαμβανομένων τόσο του εγχώριου δανεισμού όσο και ξένων δανείων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Financial Times.
Τέτοια επίπεδα χρέους είναι πολύ υψηλότερα ως ποσοστό ως προς το ΑΕΠ από ότι σε άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, παρόλο που είναι συγκρίσιμα με τα επίπεδα στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη.
Ενώ το απόλυτο μέγεθος του χρέους της Κίνας προκαλεί ανησυχία, το πιο σοβαρό στοιχείο είναι η ταχύτητα με την οποία έχει αυξηθεί το χρέος .
Το χρέος της Κίνας ήταν στο 148% του ΑΕΠ στα τέλη του 2007 και έχει φθάσει στο 249% του ΑΕΠ
«Κάθε μεγάλη χώρα μέσω της αύξησης του χρέους έχει βιώσει είτε μια οικονομική κρίση ή μια παρατεταμένη επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ δήλωσε στέλεχος της Goldman Sachs.
Τα σημερινά επίπεδα χρέους της Κίνας συνδέονται με την αύξηση των δεσμών της χώρας με τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Πρόσφατα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προειδοποιήσει ότι η Κίνα αποτελεί αυξανόμενο κίνδυνο για τις προηγμένες οικονομίες.
Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο για οποιαδήποτε οικονομία να δημιουργήσει με παραγωγικά τέτοιο κεφάλαιο που να καλύψει τις ανάγκες σε χρηματοδότηση σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών για το τρίτο τρίμηνο του 2015, οι αναδυόμενες αγορές είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα χρέους, από το 175% της Κίνας
Το συνολικό χρέος της Κίνας ανέρχεται σε 249% του ΑΕΠ, που είναι συγκρίσιμο με το αντίστοιχο της ευρωζώνης 270% του ΑΕΠ και των ΗΠΑ 248% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με στοιχεία ο νέος δανεισμός αυξήθηκε κατά 6,2 τρισεκ. rmd κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2016, σχεδόν 50% υψηλότερο από τον ρυθμό του 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας και τους υπολογισμούς των FT.
Ορισμένοι θεωρούν ότι η Κίνα θυμίζει την Lehman στις ΗΠΑ το 2008, όταν οι τράπεζα απέτυχε και οδήγησε σε παράλυση των πιστωτικών αγορών.
Η Advisors Group, προειδοποιεί ότι οι τράπεζες έχουν προκαλέσει την τεράστια πιστωτική επέκταση από το 2008 στην Κίνα που στηρίζεται περισσότερο στην βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση μέσω της πώλησης των προϊόντων υψηλής απόδοσης και διαχείρισης πλούτου, παρά σταθερές καταθέσεις.
Όπως αποδείχθηκε με την Lehman και Bear Stearns αυτό το είδος της χρηματοδότησης μπορεί να εξανεμιστεί γρήγορα, όταν αυξάνονται οι χρεοκοπίες.
Πολλοί ανησυχούν τώρα ότι το χρέος της Κίνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισολογισμό ύφεσης - όρος που επινοήθηκε από τον Richard Koo της Nomura για να περιγράψει τη στασιμότητα της Ιαπωνίας στη δεκαετία του 1990 και του 2000.
Όταν το εταιρικό χρέος φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, η συμβατική νομισματική πολιτική χάνει την αποτελεσματικότητά της, διότι οι εταιρείες δεν δανείζονται και οι τράπεζες δεν δανείζουν.







www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου