Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Προκαλεί ανησυχία το μέλλον της Deutsche Bank με 64 τρισ. παράγωγα, πιέζονται τα Cocos!!







Τα CDS της Deutsche bank αποδεικνύουν ότι η αγορά αντιλαμβάνεται και παραδέχεται πλέον τον κίνδυνο για την τράπεζα
Για τους κινδύνους που κρύβει ο ισολογισμός της Deutsche bank με έκθεση 64 τρισεκ. δολαρίων σε παράγωγα, επανέρχονται τα διεθνή μέσα.
Ταυτόχρονα τα CDS της Deutsche bank επιδεινώνονται έχοντας πάρει την ανιούσα ενώ αντιθέτως τα Cocos τα μετατρέψιμα ομόλογα δέχονται ισχυρές πιέσεις.
Τα Cocos της Deutsche bank βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.
Όπως σημειώνεται το πρόβλημα έχει εντοπιστεί και παρουσιαστεί και στο παρελθόν, ξεκινώντας από τον Απρίλιο του 2013, όταν η ιστοσελίδα έγραψε κάτι το οποίο εκείνοι τη στιγμή πολύ λίγοι γνώριζαν.
Ότι «με 72,8 τρισ. δολ. η τράπεζα με τη μεγαλύτερη έκθεση σε παράγωγα στον κόσμο» δεν ήταν η J P Morgan, όπως κάποιοι περίμεναν, αλλά η γερμανική Deutsche bank.
Κάποιοι το προσπέρασαν, λέγοντας ότι δεν πρέπει να κοιτάζει κανείς τη μικτή έκθεση σε παράγωγα, αλλά την καθαρή θέση της τράπεζας σε αυτά τα προϊόντα, στο οποίο το zerohedge απαντούσε ότι η καθαρή θέση καθίσταται αυτόματα μικτή όταν ένας κρίκος της αλυσίδας σπάει.
Όπως έγινε δηλαδή στην περίπτωση της Lehman και της AIG, με τα όποια επακόλουθα για τη διάσωση ολόκληρου του κόσμου, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τα λεφτά των φορολογουμένων.
Ένα χρόνο μετά η ιστοσελίδα επανήλθε το θέμα, με άρθρο που έφερε τον τίτλο «Ο ελέφαντας στο δωμάτιο: Τα 75 τρισ. δολ. της Deutsche Bank σε Παράγωγα είναι 20 φορές περισσότερα από το γερμανικό ΑΕΠ».
Τέλος, τον Ιούνιο του 2015 νέο άρθρο έφερε τον τίτλο «Είναι η Deutsche Bank η επόμενη Lehman;», αλλά αυτή τη φορά δεν κυριαρχούσε απλά ο γιγαντιαίος ισολογισμός της τράπεζας που φαίνεται στο γράφημα.



Αλλά το γεγονός ότι τα προβληματικά περιουσιακά της στοιχεία είχαν πλέον αρχίσει να διαχέονται επιδρώντας στα αποτελέσματα της τράπεζας, οδηγώντας σε αλλεπάλληλες απώλειες, αλλαγές διοικήσεων, αποζημιώσεις σε υποθέσεις χειραγώγησης της αγοράς, με αποκορύφωμα πριν από 10 ημέρες την ανακοίνωση των τεράστιων, σε ύψος ρεκόρ ζημιών, ύψους 7 δισ. δολ., ξεπερνώντας τα προβλήματα της τράπεζας ακόμη και κατά την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότι πλέον ακόμη και άλλες τράπεζες εφιστούν την προσοχή στον ισολογισμό της τράπεζας.
Ειδικότερα, η Citi κάνει λόγο για «τρύπα» ύψους 7 δισ. δολ. στα κεφάλαια της τράπεζας, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί με αύξηση κεφαλαίου.
Και μετά υπάρχει η μεγάλη μαύρη τρύπα που είναι η Κίνα και η έκθεση σε αυτήν, στην οποία είναι εκτεθειμένες πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως η HSBC και η Deutsche Bank.
Ορίστε πως έχει κινηθεί η μετοχή της τελευταίας από την εποχή του πρώτου ρεπορτάζ τον Απρίλιο του 2013, καθώς σήμερα, Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου υποχώρησε σε νέα χαμηλά επίπεδα μετά την κρίση.



Αλλά το πραγματικό διάγραμμα που πρέπει να δουν και να προσέξουν όλοι, σημειώνει το zerohedge, είναι εκείνο των CDS της DB, τα οποία αποδεικνύουν ότι η αγορά αντιλαμβάνεται και παραδέχεται πλέον τον κίνδυνο για την τράπεζα, με τις αποδόσεις τους να δείχνουν ότι κάτι πάει πολύ λάθος στην τράπεζα με τη μεγαλύτερη ονομαστική έκθεση σε παράγωγα στον κόσμο.



Οπότε, τίθεται το εξής ερώτημα: Είναι πλέον η στιγμή να πανικοβληθούμε για την Deutsche Bank;

FT: Οι τιμές των cocos (μετατρέψιμα ομόλογα) της Deutsche Bank σε ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών

Οι τιμές των πλέον επικίνδυνων ομολόγων της Deutsche Bank έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, καθώς οι επενδυτές ξεκαθαρίζουν την περίπλοκη κατάσταση που περιβάλει τις νέες αγορές τραπεζικού χρέους, σημειώνουν οι Financial Times.
Όπως καταφγράφεται σε σχετικό ρεπορτάζ, οι αποκαλούμενες μετατρέψιμες ομολογίες, ή ομόλογα cocos, εγγράφονται στο χρέος της τράπεζας ή μετατρέπονται σε μετοχές όταν τα κεφάλαια μίας τράπεζας υποχωρήσουν κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο.
Αυτά τα ομόλογα, που παρουσιάστηκαν προκειμένου να μεταφερθεί ο τραπεζικός κίνδυνος στους επενδυτές και μακριά από τα χέρια του κράτους, πληρώνουν μεγάλες αποδόσεις.
Οι υψηλές αποδόσεις στη συνολική επενδυτική κατηγορία την κατέστησαν μία από εκείνες με τις καλύτερες επιδόσεις τον τελευταίο χρόνο.
Αλλά η όρεξη των επενδυτών για αυτά τα ομόλογα φέτος παρουσιάζεται πολύ πιο ήπια.
Ένα ομόλογο coco της Deutsche Bank, ύψους 1,75 δισ. ευρώ, με κουπόνι 6% διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή λίγο πάνω από τα 80 σεντ ανά ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Ακόμη ένα ομόλογο με απόδοση 7,5% κινείται στα 87,1 σεντ ανά δολάριο.
Τα δύο αυτά ομόλογα έχουν χάσει 13% και 10% της αξίας τους αντίστοιχα από την αρχή του Ιανουαρίου 2016.
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην Deutsche Βank.
Ένα ομόλογο coco της Santander επίσης διαπραγματεύεται στο χαμηλότερο επίπεδό του όλων των εποχών, κάτω από τα 90 σεντ ανά ευρώ.
Οι χαμηλές τιμές αντικατοπτρίζουν εν μέρει τους πολύπλοκους κινδύνους που έχουν ανακύψει στην ευρωπαϊκή αγορά των 95 δισ. ευρώ για τα ομόλογα πρόσθετου Tier 1 (AT1), το βασικό τύπο των cocos.
Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι το κουπόνι της υψηλής απόδοσης μπορεί να ακυρωθεί εάν η τράπεζα συναντήσει προβλήματα και τα κεφάλαιά της υποχωρήσουν.
Ακριβώς το πότε ανακύπτει αυτή η ακύρωση αποτελεί αντικείμενο έντονης συζήτησης.
Πρόσφατα οι αρμόδιες αρχές για τους κανόνες της αγοράς πρότειναν ότι οι πληρωμές μπορούν να σταματήσουν νωρίτερα από ότι προβλέπεται για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, λόγω του τρόπου που υπολογίζεται το κεφάλαιο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, John Cryan, είπε τον Οκτώβριο ότι η τράπεζα θα καταστήσει προτεραιότητά της την αποπληρωμή των κουπονιών cocos.
Και στις 28 Ιανουαρίου ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας, Marcus Schenck, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι έχουμε αρκετά διαθέσιμα αποθεματικά για να καλύψουμε τις όποιες αστοχίες προβλέψεων».
Ακόμη ένα πρόβλημα είναι ότι τα ομόλογα είναι αέναα, αλλά έχουν και μία ημερομηνία κατά την οποία η τράπεζα μπορεί να τα εξαργυρώσει και να τα επανεκδώσει.
Εάν τα ομόλογα εξαργυρωθούν ενώ βρίσκονται κάτω από την ονομαστική τους αξία, ο επενδυτής λαμβάνει την αρχική τιμή σε μετρητά, καθώς και ένα υψηλό κουπόνι για το υπόλοιπο ποσό.
Αλλά εάν δεν εξαργυρωθούν, τα ομόλογα έχουν μικρότερη αξία για τους επενδυτές, επειδή δεν υλοποιείται το κέρδος τους.
Γι' αυτό το λόγο, οι προσδοκίες της αγοράς σχετικά με το αν θα εξαργυρωθεί ή όχι κάποιο ομόλογο μπορούν να οδηγήσουν τις τιμές υψηλότερα ή χαμηλότερα.
Και έπειτα υπάρχουν και θέματα με τους κανόνες.
Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν ισχύ σχετικά με το αν θα εξαργυρωθούν τα cocos και επίσης επηρεάζουν το πότε παύουν να ισχύουν τα κουπόνια.
Για ομόλογα που διαπραγματεύονται κάτω από την ονομαστική τους αξία δεν έχει καμία λογική οικονομικά να τα εξαργυρώσουν για να προχωρήσουν στη συνέχεια στην έκδοση νέων με υψηλότερο κουπόνι.
Οι ανησυχίες επεκτείνονται πέραν των τεχνικών θεμάτων της αγοράς.
Η Deutsche Bank πρόσφατα αντιμετώπισε προβλήματα με το κομμάτι της επενδυτικής της τραπεζικής και με τις συνέπειες από τα χαμηλά επιτόκια στη λιανική της τραπεζική, η οποία ήδη υποαπέδιδε.
Παγκοσμίως, οι οικονομικές μετοχές έχουν βιώσει μία ταραχώδη εκκίνηση το 2016, με τον τραπεζικό δείκτη FTSE All-Share Banks να χάνει 15,7% εντός του έτους.
πηγή bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου