Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Phoenix Capital: Το παγκόσμιο σύστημα των Κεντρικών τραπεζών θα καταρρεύσει – Πτώση -50% στις αγορές







Πριν εκδηλωθεί πλήρως η κρίση περιμένουμε οι αγορές να χάσουν έως και το 50% της τρέχουσας αξίας τους.
Το 2014, θα μείνει στην ιστορία ως η «αρχή του τέλους» για το τρέχον παγκόσμιο σύστημα Κεντρικών Τραπεζών αναφέρει σε ειδική ανάλυση της η Phoenix Capital.
Τι θα ακολουθήσει θα είναι μια σταδιακή εξέλιξη της επόμενης κρίσης που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην κατάρρευση του συστήματος κεντρικών τραπεζών, όπως το ξέρουμε.
Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν θα συμβεί άμεσα και γρήγορα θα είναι μια αργή διαδικασία.
Οι κεντρικές τράπεζες και οι πολιτικές ελίτ θα παλέψουν με νύχια και δόντια να διατηρήσει το status quo, ακόμη και αν αυτό σημαίνει παραβίαση του νόμου (δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών ή περιορισμών κεφαλαίων) ή ακόμη και κλείσιμο των αγορών (ο Dow Jones έκλεισε για 4,5 μήνες κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου).
Θα υπάρξουν μεγάλες εντάσεις και απότομη πτώση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων (κατά -20% -30%).
Ωστόσο, η ιστορία μας έχει δείξει ότι όταν ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα διολισθαίνει, η συνολική διαδικασία αποσύνθεσης διαρκεί αρκετά χρόνια..
Γιατί συμβαίνει αυτό;
1. Η ενημέρωση των επενδυτών είναι συνεχής ενώ υπάρχει ακόμη εμπιστοσύνη στο σημερινό σύστημα κεντρικών τραπεζών.
2. Όπως προαναφέρθηκε, οι κεντρικές τράπεζες και οι πολιτικές ελίτ θα κάνουν ό, τι μπορούν για να στηρίξουν το σύστημα και να παραμείνουν στην εξουσία.
Οι επενδυτές εδώ και 30 χρόνια πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να επιλύσουν.
Κατά τα τελευταία 20 χρόνια μόνο, έχουμε βιώσει την ασιατική οικονομική κρίση (1997), την κρίση στο ρωσικό ρούβλι (1998), την κρίση στην Αργεντινή (1999-2002), το Crash Tech (2000-2002), και την κρίση των στεγαστικών δανείων (2006 -2008), το 2008 Meltdown (2008-2009), και τέλος την κρίση του ευρώ (2010 έως σήμερα).
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν καταφέρει να διασώσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα από το χείλος του γκρεμού.
Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ότι τώρα το παγκόσμιο σύστημα αντιμετωπίζει την παγκόσμια φούσκα ομολόγων ύψους 100 τρισεκ. δολαρίων η οποία μαζί με τα παράγωγα φθάνει τα 555 τρισεκ. δολάρια.
Από τη σκοπιά της ψυχολογίας των επενδυτών, μια ολόκληρη γενιά επαγγελματιών διαχειριστών κεφαλαίων δεν έχουν δει τις κεντρικές τράπεζες να αποτυγχάνουν.
Π.χ. ένας trader που άρχισε να εργάζεται σε ηλικία 22 ετών το 1997 είναι σήμερα 39 ... ίσως να μην έχει δει ακόμη αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Εξαιτίας αυτών των παραμέτρων οι κρίσεις για να εκδηλωθούν απαιτείται χρόνος ώστε να μετατραπεί η ευφορία που σχετίζονται με χρηματοπιστωτικές φούσκες, αρχικά σε ανησυχία.
Αν η ανησυχία μετατραπεί σε πανικό τότε ξεσπάσει παγκόσμια κρίση.
Ως παράδειγμα ας εξετάσουμε τις λεπτομέρειες γύρω από την τεχνολογική φούσκα, η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή φούσκα των τελευταίων 100 ετών.
Στην περίπτωση αυτή, η φούσκα αφορούσε μόνο σε μία κατηγορία περιουσιακών στοιχείων (αποθέματα ρευστότητας).
Όταν σκάσει η φούσκα των τεχνολογικών εταιριών, θα είναι πολύ αργά.
Η επερχόμενη κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών θα απαιτήσει χρόνο.
Ωστόσο, η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει.
Πριν εκδηλωθεί πλήρως η κρίση περιμένουμε οι αγορές να χάσουν έως και το 50% της τρέχουσας αξίας τους.














ΠΗΓΗ www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου