Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Grexit ή συμφωνία μέχρι την Κυριακή!






Χωρίς λύση πιθανότατα θα καταλήξει το αποψινό Eurogroup, που ξεκίνησε στις 16.00 (ώρα Ελλάδος), μετά και τη δυστοκία που παρατηρήθηκε τόσο στο Euroworking Group το μεσημέρι όσο και στις επαφές των τεχνικών κλιμακίων το Σαββατοκύριακο.




Το διαφαινόμενο αδιέξοδο επιβεβαιώθηκε και από την συνάντηση που είχαν λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει το Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Γιάνης Βαρουφάκης.




Ο κ. Βαρουφάκης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης θα ζητήσουν σήμερα να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα έως τον Ιούνιο μέσα από ένα πρόγραμμα-γέφυραΤο κλίμα επιβαρύνθηκε έτι περαιτέρω από τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε ο οποίος είπε πως η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν θέλει να συνεχίσει την πορεία που υπήρχε πριν και αντ΄ αυτού προσβάλει εκείνους που την βοήθησαν τα τελευταία χρόνια τονίζοντας: «Λυπάμαι τους Έλληνες. Ψήφισαν μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται προς το παρόν ανεύθυνα».




Τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στους ευρωπαίους αξιωματούχους το κλίμα είναι αρνητικό για το σημερινό Eurogroup καθώς όλοι κάνουν λόγο για πολύ μικρές πιθανότητες επίλυσης. Πιθανότατα θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή και οριστικές αποφάσεις μέχρι την Κυριακή, εφόσον όμως η κυβέρνηση παρουσιάσει νέα στοιχεία στους εταίρους. Σύμφωνα με πηγές, από τα κλιμάκια της πρώην Τρόικας οι Έλληνες ομόλογοί τους έδειξαν να διαφωνούν με πολύ περισσότερα στοιχεία από το 30% του Μνημονίου που δήλωνε ο Γιάνης Βαρουφάκης.




Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γιεργκ Σέλινγκ, δήλωσε ότι η νέαελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να φαίνεται ότι είναι σε «προεκλογική διάθεση και όχι σε διάθεση εργασίας».




Πιο δραματικό τόνο δίνει ο ραδιοφωνικός σταθμός «Europe 1» καθώς σε ρεπορτάζ πολιτικής συντάκτριας αναφέρεται ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δίχως τους -προ πενταετίας- κινδύνους: «Ο πρόεδρος (σ.σ. Φρανσουά Ολάντ) μου εκμυστηρεύθηκε πριν από μερικές ημέρες ότι πριν από πέντε χρόνια εάν η Ελλάδα έβγαινε από την Ευρωζώνη αυτό θα είχε παρασύρει την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία. Σήμερα δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Πιο ξεκάθαρα η Ευρώπη είναι έτοιμη να το αντιμετωπίσει», αναφέρει η ίδια.




Παρά ταύτα υπάρχουν και φωνές, όπως αυτή του Επιτρόπου Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί που ζητούν να υπάρξει λύση. «Είναι προφανής η σημασία του Eurogroup. Είναι μία αποφασιστική συνεδρίαση τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη και για τις σχέσεις της ευρωζώνης με την Ελλάδα», δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος προσερχόμενος στη συνεδρίαση.




«Βλέπουμε βεβαίως τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει με το πρόγραμμα, με την ελληνική αντιπροσωπεία, αλλά είναι επίσης σημαντικό να σεβαστεί η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική αλληλεγγύη από την πλευρά ΕΕ. Υπάρχει όμως, και η αρχή της υπευθυνότητας. Υπευθυνότητα, αλληλεγγύη είναι οι δύο έννοιες στις οποίες χρειάζεται να εργαστούμε», τόνισε παραδεχόμενος ότι η συζήτηση θα είναι περίπλοκη.


Οι αφίξεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup







ΠΗΓΗ:http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου