Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Αποτελέσματα σοκ!!!




Την εκλογική κατάρρευση των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, την άνοδο της Χρυσής Αυγής αλλά και το ρεύμα της νέας πολιτικής κίνησης «Το Ποτάμι» καταγράφει η παρούσα διαδικτυακή ψηφοφορία του zougla.gr.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε από τις 14/3/2014 έως τις 17/3/2014. Ψήφισαν 1.441 άτομα, τα οποία πέραν της πρόθεσης ψήφου απάντησαν σε μια σειρά ερωτημάτων άμεσα συνδεδεμένων με την επικαιρότητα, όπως οι επερχόμενες ευρωεκλογές, το κίνημα του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη αλλά και οι έντονες αντιδράσεις που ξέσπασαν με αφορμή την έκδοση βιβλίου από τον Δημήτρη Κουφουντίνα «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη».

Η «Ζούγκλα» δεν διεκδικεί το αλάθητο του Πάπα, εμπιστεύεται όμως το σταθμισμένο δείγμα της, το οποίο κατά το παρελθόν έχει καταγράψει με μεγάλη ακρίβεια τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων και τις τάσεις του εκλογικού σώματος που αυτήν την περίοδο θυμίζει κινούμενη άμμο.

Το ζητούμενο είναι εάν αυτή η παρούσα συμπεριφορά θα παγιωθεί ή απλώς αποτελεί στιγμιαία προειδοποίηση των ψηφοφόρων προς τον κυβερνητικό συνασπισμό, προ της λήψης σημαντικών οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων.

Tα αποτελέσματα της έρευνας

Το πρώτο ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στην ψηφοφορία αφορούσε στην γνώμη τους για το «Ποτάμι» του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη. Οι πολίτες σε ποσοστό 38% θεωρούν ότι η κίνηση αυτή είναι δημιούργημα πολιτικών συμφερόντων, το 26% εκτιμά ότι πίσω της κρύβονται επιχειρηματικά συμφέροντα, το 21% απάντησε ότι πρόκειται για κίνηση σκεπτόμενων ενεργών πολιτών ενώ το 15% δεν είχε ξεκάθαρη γνώμη.



Το επόμενο ερώτημα αφορούσε στο εάν θεωρούν σωστή την έκδοση και κυκλοφορία του βιβλίου του Δημήτρη Κουφοντίνα «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη» . Οι απαντήσεις είναι σχεδόν μοιρασμένες. Το 51,4% θεωρεί ότι κακώς εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το βιβλίο σε αντίθεση με το 45,8% που δεν διαφωνεί με την κυκλοφορία του. Το 2,8% των ερωτηθέντων δεν απάντησε.

Εξαιρετικό ενδιαφέρουν παρουσιάζει το γεγονός ότι υπέρ της έκδοσης του βιβλίου τάχθηκαν σε ποσοστό 76,4% οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ 67,1 και του ΠΑΣΟΚ 54,6% ενώ αρνητική γνώμη έχουν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ.



Ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Οι απόψεις των ψηφοφόρων ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία καταγράφονται στο επόμενο γράφημα. Ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να προηγείται του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος συγκεντρώνει την προτίμηση του 17,9% των συμμετεχόντων στην ψηφοφορία, έναντι 14,6% του προέδρου της ΝΔ. Ο προφυλακισμένος γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος αποσπά 12,% ενώ ο «Κανένας» και σε αυτήν την έρευνα καταλαμβάνει την πρωτιά με 30,2%.



Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης για τις Ευρωεκλογές

Το επόμενο ερώτημα αφορά στην παράσταση νίκης για τις Ευρωεκλογές, δηλαδή εάν αυτές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή ποιο κόμμα θα ερχόταν πρώτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το καθαρό προβάδισμα με 58%, με τη ΝΔ να ακολουθεί με 16,9%,



Πρόθεση ψήφου για Ευρωεκλογές

Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 25,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 20,8%, τρίτο κόμμα με 14% έρχεται το «Ποτάμι» και για πρώτη φορά μονοψήφιο ποσοστό καταλαμβάνει η Νέα Δημοκρατία με 9,4%. Το ΚΚΕ 5,1%, το ΕΠΑΜ 4,6%, οι ΑΝΕΛ 3,3% ενώ ΠΑΣΟΚ και ΕΛΙΑ μαζί έχουν μόλις 2,2%.





Παράσταση νίκης και πρόθεση ψήφου για Βουλευτικές εκλογές


Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί μεγάλο προβάδισμα και στο ερώτημα της παράστασης νίκης για της βουλευτικές εκλογές συγκεντρώνοντας 59,4% ενώ δεύτερο κόμμα έρχεται η Νέα Δημοκρατία με 18,9%. Στην πρόθεση ψήφου όμως η Χρυσή Αυγή αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 24,6%, ακολουθεί με τρεις μονάδες διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ (21,6%), τρίτο κόμμα το «Ποτάμι» με 11% και στη συνέχεια η ΝΔ με ποσοστό 10,1%. Το ΕΠΑΜ αυξάνει εντυπωσιακά τα ποσοστά του με 4,8%, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 4,3%, οι ΑΝΕΛ με 3,5% ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καταποντίζονται με 1,4% και 0,7 αντίστοιχα.







Συσπειρώσεις και... διαρροές ψηφοφόρων

Στις συσπειρώσεις των δύο πρώτων κομμάτων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει αυτήν τη στιγμή ποσοστό πολύ χαμηλό ποσοστό της τάξεως του 32,2%, με βασική «αιμορραγία» τη διαρροή ψηφοφόρων της προς τη Χρυσή Αυγή, με ποσοστό μάλιστα που ανέρχεται στο 30,9% ενώ προς το «Ποτάμι» και τον ΣΥΡΙΖΑ... ρέει ένα ποσοστό που ανέρχεται στο 9,3%.



Σχεδόν διπλάσια εμφανίζεται η συσπείρωση δυνάμεων στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ποσοστό υπολογίστηκε στο 58,4%. Αξιοσημείωτη είναι η διασπορά ψηφοφόρων του προς τη Χρυσή Αυγή, που είναι της τάξεως του 12,2% στο ΕΠΑΜ 10.2% και στο «Ποτάμι» 7,6%.





Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας παρουσιάστηκαν από την εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο στο κανάλι ΕΧΤRA 3. 

Η διαδικτυακή ψηφοφορία στο zougla.gr10:28reEmbedit
Play
Current Time0:00
/
Duration Time0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading

H TAYTOTHTA THΣ EΡΕΥΝΑΣ

H ανοιχτή Διαδικτυακή Ψηφοφορία του zougla.gr ξεκίνησε την Παρασκευή 14 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 17 Μαρτίου.

Σε αυτή συμμετείχαν 1441 πολίτες άνω των 18 ετών, από τους οποίους το 87% ήταν άνδρες και το 13% γυναίκες. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων ( 91%) είναι ηλικίας 24-64 ετών ενώ το 51% από αυτούς διαμένει στην επαρχία, το 38% στην Αττική και το 11% στην Θεσσαλονίκη. Από αυτούς ανώτατο επίπεδο μόρφωσης έχει το 39%, ανώτερη το 31%, μέση το 29% και κατώτατη μόλις το 1%.










ΠΗΓΗ Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου