Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Θρυαλλίδα η ενσωμάτωση!!









Ουκρανία ώρα μηδέν. Στις 20.00 το βράδυ της Κυριακής έκλεισαν οι κάλπες στην Κριμαία, με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα να επιβεβαιώνουν την προσάρτηση της ιστορικής χερσονήσου στη Ρωσία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων (95,7% με καταμετρημένο το 75% των ψήφων, η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 81,37%) είπε ναι στην ένωση με τη Ρωσία, επαναχαράσσοντας έτσι τα σύνορα της Ουκρανίας μετά την κρίση που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες.

Ακόμη και η Δύση, παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποί της έσπευσαν να επαναλάβουν ότι δεν αναγνωρίζουν το δημοψήφισμα, θεωρεί αυτήν τη μάχη χαμένη, καθώς η Κριμαία είναι γνωστό ότι ουσιαστικά (από σήμερα και τυπικά) ανήκει στη Ρωσία λόγω παράδοσης και σύνθεσης του πληθυσμού της. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι Μόσχα και Κίεβο συμφώνησαν για «ανακωχή» στην Κριμαία έως τις 21 Μαρτίου.

Αναμενόμενες είναι και οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, τις οποίες αναμένεται να εγκρίνουν και τυπικά τη Δευτέρα οι «28» της Ε.Ε., αφήνοντας ανοιχτή τη συνέχεια.

«Πανηγυρισμοί» των κατοίκων της Κριμαίας - Τη Δευτέρα θα ζητήσουν «ένωση»

Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σέργκι Αξιόνοφ χαιρέτισε την «ιστορική απόφαση», όπως τηχαρακτήρισε.

«Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν στο δημοψήφισμα και έκαναν την επιλογή τους. Σήμερα λάβαμε μία πολύ σημαντική απόφαση που θα μείνει στην ιστορία» έγραψε ο Αξιόνοφ στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Το κοινοβούλιο της Κριμαίας θα συνέλθει αύριο σε έκτακτη συνεδρίαση για να εγκρίνει την επίσημη υποψηφιότητα για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία» πρόσθεσε.








Sevastopol 16.03.1403:25
Play
Current Time0:00
/
Duration Time0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen

00:00
Mute
Loading




Την ίδια στιγμή, χιλιάδες άνθρωποι κρατώντας σημαίες της Ρωσίας και της Κριμαίας κατέβηκαν στους δρόμους της Συμφερόπολης, καθώς και στη Σεβαστούπολη, έδρα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, για να γιορτάσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία.

Επικοινωνία Ομπάμα-Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα είχαν το βράδυ της Κυριακής τηλεφωνική συνομιλία, κατά την οποία ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία συνάδει πλήρως με το διεθνές δίκαιο, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ωστόσο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι, παρά τις διαφορές τους, είναι αναγκαίο να συνεργασθούν για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι μία αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη πρέπει να καλύψει το έδαφος ολόκληρης της Ουκρανίας, ενώ επεσήμανε την έλλειψη βούλησης εκ μέρους των ουκρανικών αρχών να εμποδίσουν τη βία κατά των ρωσόφωνων στην Ουκρανία.

«Παράνομο» το δημοψήφισμα και για τη Γαλλία

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει κυρώσειςτις επόμενες ημέρες και διεθνή απομόνωση που θα πλήξει την οικονομία της Ρωσίας, καθώς η Ουάσινγκτον έχει θυμώσει με αυτό το δημοψήφισμα στην Κριμαία. Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι επικριτές του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δείχνει αδυναμία στη διαχείριση της κρίσης στην Ουκρανία και είπαν πως τώρα είναι η ώρα για αποφασιστικότητα των ΗΠΑ.

Ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου Νταν Πφάιφερ επέμεινε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση εργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους της για να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία, στη χειρότερη αντιπαράθεση Ανατολής-Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η φιλορωσική περιφερειακή κυβέρνηση της Κριμαίας προχώρησε στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρά τις απειλές των ΗΠΑ και της Ευρώπης εναντίον της Μόσχας.

Η Γαλλία από τη μεριά της ζήτησε από τη Ρωσία να λάβει αμέσως μέτρα για την άμβλυνση της «άσκοπης και επικίνδυνης έντασης στην Ουκρανία», χαρακτηρίζοντας παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία. «Η Ρωσία οφείλει να αναγνωρίσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

Ο Γάλλος υπουργός επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι παράνομο και ότι αντιβαίνει στο σύνταγμα της Ουκρανίας, δεδομένου ότι διεξήχθη υπό την απειλή της ρωσικής στρατιωτικής δύναμης.


ΠΗΓΗ Ζougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου