Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

O δρόμος προς τη συμφωνία. Οι διαφορές μεταξύ καταλανικού και σκωτσέζικου δημοψηφίσματος!!

Οι διαφορές μεταξύ καταλανικού και σκωτσέζικου δημοψηφίσματος
  (Φωτογραφία:  Reuters )
Εδιμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο
Οι εξελίξεις στην Καταλονία, όπως ήταν αναμενόμενο, έφεραν στην επιφάνεια το αντίστοιχο θέμα που έχει προκύψει στη Σκωτία, όπου επίσης θα γίνει δημοψήφισμα στις 18 Σεπτεμβρίου 2014 με το ερώτημα της ανεξαρτησίας.

Ωστόσο, υπάρχουν και διαφορές. Στην περίπτωση της Βρετανίας η απόφαση ελήφθη μετά από συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης Κάμερον και του επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκοτίας Αλέξ Σάλμοντ. Με αυτό τον τρόπο Λονδίνο και Εδιμβούργο δεσμεύθηκαν να σεβαστούν το αποτέλεσμα, είτε είναι υπέρ της ανεξαρτησίας είτε κατά.

Η δεύτερη διαφορά είναι ότι ακόμα και το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι Σκωτσέζοι ήταν προϊόν διαβούλευσης και μέρος της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας επιθυμούσε να τεθεί ένα ερώτημα με τρεις εναλλακτικές: ανεξαρτησία, περισσότερη αυτονομία, διατήρηση του υπάρχοντος πλαισίου.

Ωστόσο, υποχώρησε δεχόμενος το ερώτημα να είναι απλό, άμεσο και ξεκάθαρο: «Εσείς συμφωνείτε ότι η Σκωτία πρέπει να είναι ανεξάρτητη χώρα; Ναι/Όχι».

Μάλιστα οι δύο πλευρές ανέθεσαν σε μια εταιρεία ερευνών να εξετάσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτού του ερωτήματος και κυρίως το πώς η διατύπωσή του θα είναι πράγματι απλή, άμεση και ξεκάθαρη χωρίς να κατευθύνει τον ψηφοφόρο στη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Τελικά, η οριστική διατύπωση στην οποία θα απαντήσουν οι Σκοτσέζοι στις 18 Σεπτεμβρίου 2014 είναι η εξής: «Should Scotland be an independent country?» (Πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητη χώρα;)
πηγή:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου