Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Τριγμοί στο Μαξίμου για το «δώρο» της ψηφιακής TV στους καναλάρχες!!

Τριγμοί στο Μαξίμου για το «δώρο» της ψηφιακής TV στους καναλάρχες
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σπουδή της κυβέρνησης να δωρίσει την ψηφιακή τηλεόραση στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών οι οποίοι πέρασαν ήδη στην ψηφιακή εποχή μέσω της κοινής πολυμετοχικής εταιρείας Digea.
Η συζήτηση του επίμαχου άρθρου 18 στο άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ εντύπωση προκάλεσε και η παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου για το θέμα, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά να αποσύρει την επίμαχη διάταξη.
Υπενθυμίζεται ότι επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου, ο Τηλέμαχος Χυτήρης είχε παρουσιάσει σχέδιο για τα ιδιωτικά ΜΜΕ, που η κυβέρνηση Παπανδρέου, λόγω των αντιδράσεων που είχαν προκληθεί από τους καναλάρχες το είχε αποσύρει άρον άρον, αντικαθιστώντας ταυτόχρονα τον Τ. Χυτήρη με τον Ηλ. Μόσιαλο.
Με αυτή την έννοια, η δήλωση Παπανδρέου πως ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση της ψηφιακής τηλεόρασης αποτελεί «ευκαιρία εξυγίανσης του τηλεοπτικού τοπίου», αποτελεί ουσιαστικά καταγγελία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ επί κυβερνήσεώς του.
Οι δικαιολογίες του Σ. Κεδίκογλου
Μία μόλις ημέρα μετά την επίμαχη διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία όσα κανάλια βρίσκονταν στον αέρα στις 31 Αυγούστου του 2013 περνούν «νόμιμα» στην ψηφιακή εποχή, ο κ. Κεδίκογλου μίλησε για «προσωρινή ρύθμιση»: «Για πρώτη φορά η κυβέρνηση επιχειρεί να εξορθολογίσει τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο πλαίσιο της μετάβασης στην ψηφιακή εκπομπή και να διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό περιβάλλον. Με την επίμαχη ρύθμιση, η κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με τις επιταγές της ανεξάρτητης Αρχής ΕΕΤΤ και καλύπτει προσωρινά τις ανάγκες της ελληνικής περιφέρειας και των ακριτικών περιοχών, για να μη μείνουν χωρίς τηλεόραση μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των παρόχων περιεχομένου, που ξεκινά σύντομα».
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι ο όρος «προσωρινή», δεν αναφέρεται πουθενά στο άρθρο 18 του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε στη Βουλή. Πέραν αυτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να θολώσει ακόμη περισσότερο τα νερά λέγοντας πως η διάταξη αυτή δεν συνιστά «νομιμοποίηση» των αδειών των ιδιωτικών καναλιών: «Με την επίμαχη διάταξη ρυθμίζεται προσωρινά η νόμιμη μεταφορά με ψηφιακή τεχνολογία από τους παρόχους δικτύου (διαχειριστές φάσματος) του εκπεμπόμενου από τους παρόχους περιεχομένου (τηλεοπτικούς σταθμούς) τηλεοπτικού προγράμματος.
»Σε καμία περίπτωση η ρύθμιση αυτή δεν ισοδυναμεί με αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, ούτε αποσκοπεί στην αποφυγή αδειοδότησής τους ως παρόχων περιεχομένου, η οποία θα λάβει χώρα κανονικά, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, από τις οποίες θα προκύψουν σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο. Ειδικότερα, με την εν λόγω διάταξη προβλέπεται ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί για τη νόμιμη εκπομπή του προγράμματός τους με ψηφιακή τεχνολογία, θα πρέπει να συμβληθούν με νομίμως αδειοδοτημένους παρόχους δικτύου. Με τον τρόπο αυτό, μέχρι να υλοποιηθεί η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών ως παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, οι πάροχοι δικτύου που θα προκύψουν από την επικείμενη διαγωνιστική διαδικασία της ΕΕΤΤ θα επιτρέπεται κατά το ενδιάμεσο αυτό χρονικό διάστημα να μεταφέρουν ψηφιακά το πρόγραμμα των τηλεοπτικών σταθμών από εκείνα τα κέντρα εκπομπής, όπου έχει γίνει σταδιακή ψηφιακή μετάβαση. Η ρύθμιση αυτή είναι αναγκαία, διότι διαφορετικά δεν μπορεί να διασφαλιστεί η έγκαιρη και προσήκουσα μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεοπτική ευρυεκπομπή, αλλά και η απρόσκοπτη εκπομπή τηλεοπτικού σήματος σε όλη την επικράτεια, μέσω της επιτυχούς εφαρμογής του οριστικού χάρτη συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος, καθώς και του χρονοδιαγράμματος οριστικής παύσης αναλογικών τηλεοπτικών εκπομπών σε όλη τη χώρα».
Δηλαδή, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν υπέκυψε στη διαπλοκή, αλλά επιτελεί και εθνικό έργο, αφού όλα αυτά γίνονται για να έχει σύντομα ψηφιακό σήμα όλη η επικράτεια.
Ουσιαστικά, η Digea μεταφέρει το τηλεοπτικό σήμα των καναλιών της πανελλαδικής εμβέλειας, δηλαδή των μετόχων της, που είναι και «πελάτες» της, λαμβάνοντας ενοίκιο γι’ αυτή τη μεταφορά. Παράλληλα έστησε το δίκτυο πομπών σε 11 σημεία σε όλη την Ελλάδα και απαιτεί να μην πληρώσει πολλά για τις ψηφιακές συχνότητες, με επιχείρημα ότι θα εκπέμπει τα ελεύθερα κανάλια. Τα οποία είναι επίσης «προσωρινά νόμιμα», δεν διαθέτουν άδεις λειτουργίας και στην ψηφιακή εποχή δεν θα πληρώνουν για τις συχνότητες, αλλά θα πληρώνουν την ίδια την εταιρεία τους!
Ερώτημα 1: Αν η διάταξη δεν συνιστά χορήγηση αδειών, πότε επιτέλους θα χορηγηθούν οι περίφημες άδειες;
Ερώτημα 2: Όταν οι πάροχοι περιεχομένου (κανάλια) θα έχουν συμβληθεί με παρόχους δικτύου (βλέπε Digea), θα υπάρξει κάποιος που θα αμφισβητήσει τη νομιμότητά τους;
Ερώτημα 3: Πώς θα προκύψουν τα σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο και, κυρίως, πώς θα καλυφθούν αυτά που χρωστάνε οι ιδιωτικοί σταθμοί τα τελευταία 23 χρόνια;
Είναι φανερό πως το ελληνικό δημόσιο θα χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εάν ψηφιστεί τελικά η χαριστική ρύθμιση για τους καναλάρχες.


Read more: http://www.newsbomb.gr/media-agb/story/360120/trigmoi-sto-maximoy-gia-to-doro-tis-psifiakis-tv-stoys-kanalarhes#ixzz2iOq76Asn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου