Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Με απαιτήσεις για μέτρα αξίας 1,5 δισ. έρχεται η τρόικα την Δευτέρα στην Αθήνα - Ποιες θα είναι οι νέες επώδυνες παρεμβάσεις - Στο επίκεντρο θα βρεθούν προϋπολογισμός 2014, Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό «κενό»

Με απαιτήσεις για μέτρα αξίας 1,5 δισ. έρχεται η τρόικα την Δευτέρα στην Αθήνα - Ποιες θα είναι οι νέες επώδυνες παρεμβάσεις - Στο επίκεντρο θα βρεθούν προϋπολογισμός 2014, Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό «κενό»

Με μέτρα 1,5 - 1,6 δισ. ευρώ ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα τα οποία έθεσαν ως προϋπόθεση οι δανειστές για να έρθουν την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ στην Αθήνα. 
Πρόκειται για μέτρα τα οποία έχουν να κάνουν με την κάλυψη του κενού των 2,5 δισ. ευρώ που θα παρουσιάσει τον επόμενο χρόνο το ελληνικό πρόγραμμα και μέρος αυτής της απόκλισης προσπάθησε να κλείσει χθες η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό από το οποίο προσδοκάται μία εξοικονόμηση δαπανών ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Δεν πρέπει να λησμονούνται και οι υπόλοιπες στοχευμένες παρεμβάσεις που είδαν τις προηγούμενες μέρες το «φως της δημοσιότητας», όπως για παράδειγμα: Η καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης ή το σχέδιο μείωσης των συντάξεων που μόνος του αποκάλυψε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στον ΣΕΤΕ και το οποίο προβλέπει περικοπές έως και 20% όσων βγαίνουν στη σύνταξη κάτω από την ηλικία των 60 ετών. Από κοντά βρίσκεται και το σχέδιο μείωσης των επικουρικών συντάξεων.
Εκτός, από τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση έχει στη λίστα και μια σειρά από άλλα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για το «κενό» του 2015 - 20126 το οποίο η τρόικα το υπολογίζει σε 5 δις. ευρώ και θα περιληφθούν σε ένα νέο μνημόνιο που θα συνάψει η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους της Ε.Ε και του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πακέτο λιτότητας περιλαμβάνει αυξήσεις έως 25% στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, του ΟΣΕ αλλά και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, διατήρηση για μία τριετία ακόμη έως το 2016 της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα των φορολογουμένων και αύξηση του αριθμού των απολύσεων στο δημόσιο.
Το «μενού» των επιβαρύνσεων θα έρθει να συμπληρώσει ένα μέτρο που έχει ξεμείνει επίτηδες στο «ράφι» και στοιχειώνει από το πρώτος κιόλας μνημόνιο όλους τους καταναλωτές. Είναι αυτό το οποίο έχει να κάνει με την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο εμφιαλωμένο νερό και τα αναψυκτικά με στόχο την είσπραξη 215 εκατ. ευρώ.
Πρόσθετα έσοδα για τα ταμεία θα προκύψουν και από την αλλαγή του συστήματος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας που θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις αλλά από τις δρακόντειες ποινές που θα θεσπιστούν για όσους για όσους πραγματοποιούν μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.
Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνονται στο νέο Μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2014 – 2017 που θα συντάξουν από κοινού κυβέρνηση και δανειστές. Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ που έπρεπε να έχει καταβληθεί από τον Ιούλιο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ τρόικας και ελληνικής πλευράς για την ΕΛΒΟ.
Σημείωναν, ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφωνίες για την ΕΑΣ, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις ύψους 137 εκατ. ευρώ.
Εφόσον οι δανειστές μείνουν ικανοποιημένοι από τα μέτρα που θα υιοθετήσει η ελληνική πλευρά οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν με το θέμα του χρηματοδοτικού κενού των 11 δις. ευρώ που θα έχει από το 2014ανάγκη η Ελλάδα με το σενάριο ενός τρίτου «πακέτου» βοήθειας προς την χώρα μας να ενισχύεται για τα καλά.

Μ. Χριστοδούλου
πηγή www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου