Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Washinghton Times: Όχι σε νέο πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα – Η Ευρώπη ετοιμάζεται να σώσει τους Έλληνες πολιτικούς – Η αύξηση της φορολογίας σκοτώνει την ανάπτυξη


Με την αρχαία ελληνική τραγωδία παρομοιάζουν οι Washinghton Times την προσπάθεια των Ευρωπαίων να διασώσουν την Ελλάδα, αναφερόμενη στη συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με την χορήγηση μιας νέας οικονομικής βοήθειας.

Το δημοσίευμα με τίτλο «Ένα ακόμα πακέτο διάσωσης, η Ευρώπη ετοιμάζεται να σώσει τους Έλληνες πολιτικούς» υπογραμμίζει ότι στην αρχαιοελληνική τραγωδία ο κύριος χαρακτήρας υπερεκτιμά τις δυνατότητες του και αυτοκαταστρέφεται.
«Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί μοιράζονται αυτή τη μοιραία υπερηφάνεια, πιστεύοντας ότι μπορούν να συνεχίσουν να δανείζονται από τις μελλοντικές γενιές χωρίς να υπάρξει καμία συνέπεια. Η πλέον πρόσφατη υπερβολή τους είναι το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της Washinghton Times.
Βάσει του δημοσιεύματος, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού για τη διάσωση των Ελλήνων πολιτικών από τις συνέπειες που είχαν οι σπατάλες τους.
Με τις εκλογές στη Γερμανία να διεξάγονται σε λιγότερο από ένα μήνα, μένει να αποδειχθεί εάν οι Γερμανοί φορολογούμενοι έχουν να πουν κάτι σχετικά με αυτές τις προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης, αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τους Washinghton Times, τα πρώτα δύο πακέτα διάσωσης προς την Ελλάδα κόστισαν συνολικά 321 δις δολάρια ενώ οι ιδιώτες ομολογιούχοι έχασαν το μισό της αξίας των ελληνικών ομολόγων που είχαν στην κατοχή τους. Το επόμενο πακέτο διάσωσης εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερο, περίπου 15 δις δολάρια, όσο δηλαδή εκτιμά το ΔΝΤ ότι είναι το χρηματοδοτικό κενό που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα.
Δεδομένου ότι αυτά τα πακέτα διάσωσης καλύπτονται από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αυτό σημαίνει ότι και οι Αμερικάνοι φορολογούμενοι θα υποστούν νέες απώλειες.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, το επόμενο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από την Ευρώπη, κάτι που σημαίνει ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν τα περισσότερα διότι έχουν μια πιο παραγωγική οικονομία.
Οι Ευρωπαίοι δικαιολογούν τα πακέτα διάσωσης υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της προκειμένου να λάβει περισσότερα χρήματα. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται υπεύθυνο, ωστόσο δημιουργεί στρεβλά κίνητρα και δεν αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα που είναι η έλλειψη ανάπτυξης.
Στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ο δημόσιος τομέας είναι μεγάλος και πολυδάπανος. Η εξισορρόπηση του προϋπολογισμού με αύξηση της φορολογίας, θα σκοτώσει την ανάπτυξη, αναφέρει το δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας πως ο μόνος τρόπος για να εξέλθουν τα κράτη της Ευρώπη από το υψηλό χρέος και την ύφεση είναι να επεκτείνουν την οικονομία τους.
«Αυτό είναι που δεν θα συμβεί , εάν οι πολιτικοί αυξάνουν τους φόρους στην παραγωγική δραστηριότητα, τιμωρώντας τους επιχειρηματίες» αναφέρουν οι Washinghton Times, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι με το να μεταφέρουν απλά κονδύλια από μία φορτωμένη γραφειοκρατία στην άλλη δεν ενθαρρύνουν την ανάπτυξη, αλλά αντίθετα την παγώνουν.
«Τα πακέτα διάσωσης είναι ένα δώρο στους Έλληνες πολιτικούς που εννοούν να συνεχίζουν τις «δουλειές» τους ως συνήθως. Είναι πολύ πιο εύκολο για εκείνους να συνεχίζουν να ξοδεύουν αλόγιστα τα χρήματα μίας άλλης χώρας παρά να πάρουν μη δημοφιλή μέτρα, όπως η περικοπή δημόσιων υπηρεσιών και δαπανών» τονίζει το δημοσίευμα, σημειώνοντας πως η γενναιοδωρία της Ευρώπης προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει δεδομένου ότι και εκείνη βρίσκεται σε ύφεση λόγω και της δικής της ανηθικότητας.
«Η ανεργία και η ύφεση θα συνεχίζεται, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όσο τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δε διορθώΝουν τον διογκωμένο τομέα κοινωνικής πρόνοιας και το επιβαρυντικό φορολογικό σύστημα» τονίζουν οι Washinghton Times, υπογραμμίζοντας πως η πραγματική τραγωδία είναι ότι η ίδια μοίρα περιμένει και τις ΗΠΑ, εάν δεν αλλάξουν τις δικές τους παθογένειες
«Η μόνη διαφορά για τις ΗΠΑ είναι ότι δεν θα βρεθεί κανείς να τις σώσει» καταλήγει το δημοσίευμα.
ΠΗΓΗ:bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου