Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Τζορτζ Ιωαννίδης: Ο αποβιώσας πράκτορας της CIA που κρύβει το κλειδί για το μυστήριο της δολοφονίας του Τζορτζ Κένεντι


πηγή:Olympia.gr
Ένας Έλληνας βρίσκεται στο επίκεντρο μίας από τις μεγαλύτερες ανεξιχνίαστες υποθέσεις του 20ου αιώνα και συνάμα μίας από τις πιο δημοφιλείς ιστορίες συνωμοσιολογικού χαρακτήρα, για την οποία έχουν χυθεί τόνοι μελάνι τα τελευταία 50 χρόνια, από τότε δηλαδή που έλαβε χώρα η δολοφονία του Τζορτζ Κένεντι.
O Tζορτζ Ιωαννίδης, γιος δημοσιογράφου, γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 5 Ιουλίου 1922. Η οικογένειά του έφτασε στη Νέα Υόρκη το 1923, δουλεύοντας εκεί σε ελληνικές εφημερίδες της ομογένειας.
Ο μικρός Τζορτζ ανατράφηκε ως Έλληνας, και χάρη στους εργατικούς του γονείς απέκτησε μια πρώτης τάξεως εκπαίδευση στο City College και στο St. John’s University, απ’ όπου πήρε πτυχίο Νομικής για να εργαστεί στη συνέχεια για την ελληνόφωνη εφημερίδα National Herald, προτού μετακομίσει στην Ουάσινγκτον το 1949 και εργαστεί για την ελληνική πρεσβεία. Η καριέρα του στη CIA ξεκίνησε το 1951.
Το πρόσωπο του αποβιώσαντος Έλληνα πράκτορα επανέρχεται για πολλοστή φορά στην επικαιρότητα, έπειτα από γνωμοδότηση δικαστηρίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία ο αποχαρακτηρισμός των αρχείων του Τζορτζ Ιωαννίδη που είχε η CIA στην κατοχή της είναι προς το δημόσιο συμφέρον και αναμένεται να αποτελέσει σημαντική πηγή πληροφοριών για τη μυστηριώδη δολοφονία του Αμερικανού Προέδρου.
Εκείνη την περίοδο, όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος jfkfacts.org, ο Ιωαννίδης υπηρετούσε ως επικεφαλής των επιχειρήσεων της CIA στο Μαϊάμι. Μετακόμισε στο Μαϊάμι το 1963. Η επίσημη θέση του ήταν «Αρχηγός του τμήματος Ψυχολογικού Πολέμου» της πόλης. Είχε 24 υπαλλήλους, έναν προϋπολογισμό 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων, και αποστολή να ελέγξει τη δραστηριότητα των Κουβανικών οργανώσεων του Μαϊάμι, που δραστηριοποιούνταν κατά της κυβέρνησης του Κάστρο.
Υπήρχαν πολλές τέτοιες οργανώσεις –η πιο δραστήρια, και από πολλές απόψεις η πιο επικίνδυνη, ήταν το DRE (Directorio Revolucionario Estudantil), ένα μαχητικό φοιτητικό γκρουπούσκουλο που είχε ως ανεπίσημο στόχο την οργάνωση της δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο.Μετά τη δολοφονία του Κένεντι «οι πράκτορες του Ιωαννίδη χρηματοδοτήθηκαν από την CIA για να συνδέσουν τον Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ με τον Κουβανό ηγέτη, Φιντέλ Κάστρο».
Σύμφωνα με άλλα στοιχεία και μαρτυρίες που αναμένεται να δημοσιεύσει το AP, το 1978 είχε δημιουργηθεί μία επιτροπή για να ερευνήσει το σενάριο της ύπαρξης δεύτερου σκοπευτή που πυροβόλησε τον Κένεντι. Σε αυτήν, η CIA είχε τοποθετήσει τον Ιωαννίδη σε θέση τέτοια που να περνούν από τα χέρια του όλα τα έγγραφα προτού εξεταστούν από τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής.
Τον αποχαρακτηρισμό ετούτων των μηνιαίων εκθέσεων του αναμένουν πλέον με μεγάλο ενδιαφέρον κοινό και ερευνητές στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. L1 από το iefimerida.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου