Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΕΕ προς Ελλάδα: Δεν θα σας φτάσει το δάνειο της τρόικας !

roloi euro
Της Δήμητρας Καδδά

Οι ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας στο τέλος του 2014 (167,7 δισ. ευρώ) θα είναι κατά 3,9 δισ. ευρώ υψηλότερες της επίσημης χρηματοδότησης από τους δανειστές (163,8 δισ. ευρώ) σύμφωνα με πίνακες προβλέψεων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία του μνημονίου. Το χρηματοδοτικό «κενό» στην κάλυψη των ταμειακών αναγκών της χώρας, εμφανίζεται από το β΄ τρίμηνο του 2014.

Πλησιάζει την πρόβλεψη του ΔΝΤ που υπολογίζει 4,6 δισ. ευρώ χρηματοδοτικό κενό για το 2014. Ωστόσο η Κομισιόν αποφεύγει να κάνει την “αφαίρεση” μεταξύ αναγκών και χρηματοδότησης, αλλά και να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αναφορά στο κείμενο της έκθεσης. Απλά παραθέτει τα ποσά…

Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ότι κατ΄ ουσίαν το «κενό» είναι μεγαλύτερο. Ο ίδιος πίνακας αποκαλύπτει ότι, η Επιτροπή για να το περιορίσει «αυγατίζει» τον στόχο αποκρατικοποιήσεων του 2014, παρά την αναβολή σε ΔΕΠΑ: πλέον συνολικά την 3ετία 2011-2014 η Ελλάδα πρέπει να συνεισφέρει 5,1 δισ. ευρώ έσοδα αποκρατικοποιήσεων στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ για το χρέος, αντί για 4,5 δισ. ευρώ που όριζε η συμφωνία του Μαίου…

Το επίτευγμα είναι δύσκολο σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία: το 2011 η Ελλάδα έφερε στα κρατικά ταμεία μόνο 100 εκατ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και το πρώτο εξάμηνο του 2013 ο λογαριασμός είναι μηδέν.

Για το σύνολο του 2013 ο στόχος (μετά την αποτυχία σε ΔΕΠΑ) απαναϋπολογίζεται από 2,5 δισ. ευρώ σε 1,5 δισ. ευρώ. Η ΔΕΠΑ μεταφέρεται για το τρίτο τρίμηνο του 2013, αλλά προστίθενται και άλλες κινήσεις.

Τα ποσά περιλαμβάνονται στο προσωρινό κείμενο αξιολόγησης. Όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη είναι ενδεικτικό των «αλλαγών» στις προβλέψεις των δανειστών, αλλά θα πρέπει να φανεί τις επόμενες ημέρες στο τελικό κείμενο, που τελικά «κλείδωσε» η συμφωνία και οι εκτιμήσεις μετά και την πολιτική διαπραγμάτευση στο Eurogroup.

Θέλουν 2,3 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις σε ένα τρίμηνο και 3,5 δισ. για το 2014

Η Επιτροπή εκτιμά ότι το πρώτο τρίμηνο του 2014 θα έρθουν 200 εκατ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, το δεύτερο τρίμηνο 600 εκατ. ευρώ και το τρίτο τρίμηνο θα εισρεύσουν 2,3 δισ. ευρώ, ποσό που είναι δύσκολο να επιτευχθεί σε ετήσια βάση.. Συνολικά για το 2014 το σύνολο των εσόδων το υπολογίζει σε 3,5 δισ. ευρώ…

Έρχεται η τιτλοποίηση

Αν και δεν διευκρινίζεται στον πίνακα πως προκύπτει το ποσό, στο κείμενο περί αποκρατικοποιήσεων που συνοδεύει την έκθεση υπάρχει ειδική αναφορά σε τιτλοποίηση ακινήτων. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι μέθοδοι όπως η τιτλοποίηση περιουσιακών στοιχείων, αξιολογούνται επί του παρόντος με στόχο να αυξήσουν τα έσοδα πέραν αυτών που προβλέπονται στο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων. «Οι προσπάθειες αυτές θα μπορούσαν να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, και ιδίως τη διεθνή επενδυτική κοινότητα» Αναφέρει ότι η Ελλάδα ως πρώτο βήμα θα μεταβιβάσει όλα τα εκτός σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων ακίνητα (πχ όσα υπάγονται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Γεωργίας) σε ένα ενιαίο πακέτο για οικονομίες κλίμακας.

Τι γίνεται με το χρηματοδοτικό «κενό»

Σε αντίθεση με το ΔΝΤ, το οποίο στις εκθέσεις του αναδεικνύει το ζήτημα του κενού στην χρηματοδότηση της Ελλάδας, η Κομισιόν αποφεύγει συστηματικά στα κείμενα των αξιολογήσεών της να κάνει λεκτική αναφορά στο ζήτημα. Αυτό συνέβη στην αξιολόγηση του Μαΐου, αλλά και στην νέα της αξιολόγηση, προσχέδιο της οποίας είδε το φως της δημοσιότητας.

Ωστόσο, στους πίνακες που συνοδεύουν το κείμενο, υπάρχει απόκλιση μεταξύ των αναγκών της χώρας και της χρηματοδότησης που δίδεται από δανειστές. Μάλιστα Η διαφορά μεταξύ αναγκών και χρηματοδότησης έχει αυγατίσει από 2,8 δισ. ευρώ που υπολόγιζε η αξιολόγηση του Μαΐου. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ το υπολογίζει για το 2014 σε 4,6 δισ. ευρώ (και σε 11,1 δισ. ευρώ για την 2ετία 2014-2015).

Το «αυγάτισμα» προκύπτει, σύμφωνα με τον πίνακα της Κομισιόν, κυρίως από νέες εκτιμήσεις για πληρωμές προς ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία, αλλά και εγγυήσεις προς ΔΕΚΟ που μπορεί να καταπέσουν. Ξεκινά από το Β τρίμηνο του 2014 και μετά διευρύνεται δεδομένου ότι σταματά από το δεύτερο εξάμηνο το δάνειο της ΕΕ.

Αρμόδια στελέχη δεν θεωρούν τυχαία την συνεχή αναφορά των κοινοτικών αξιωματούχων για τον Απρίλιο του 2014, ως τον χρόνο λήψης των αποφάσεων για το χρέος. Σχετική δήλωση έκανε – ξανά – χθες ο ισχυρός άνδρας του Eurogroup Jeroem Dijsselbloem σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γαλλική εφημερίδα



 πηγή capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου